România, fruntașa Europei la cel mai rușinos capitol: așa înțelegi calitatea vieții de pe meleaguri mioritice

de: Alexandru Puiu
18 04. 2023
criza demografica romania

Deja de câteva decenii, România se confruntă cu o situație demografică foarte dificilă. Populația țării a scăzut într-un ritm dramatic, speranța de viață este de asemenea mai mică decât în restul Europei și, cel mai grav, stabilitatea sistemului de pensii are de suferit din cauza natalității negative.

România a pierdut în ultimul deceniu peste un milion de rezidenți, conform datelor Eurostat. Aceasta este cea mai bruscă și mai gravă scădere a populației din orice țară europeană. Un pic șocant și în discrepanță totală cu tendința la nivel național, în regiunea Ilfov – București, populația crescut cu peste 40%, mai mult decât în orice alt colț al bătrânului continent. Cu alte cuvinte, din nou, țara noastră este una a paradoxurilor, iar nivelul de calitate a vieții fluctuează semnificativ de la o regiune la alta.

România, o curiozitate pentru europeni

La momentul de față, conform datelor desprinse din ultimul recensământ, România este pe locul șase în Europa din perspectiva populației, conform Economedia.ro. Vorbim de 19,05 milioane de rezidenți pe meleaguri mioritice, urmată de Țările de Jos (17,4 milioane). Cele mai populate cinci țări ale UE în 2021 erau Germania (83,2 milioane de persoane), Franța (67,9 milioane), Italia (59,0 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37,0 milioane).

Comparativ cu 2011, momentul ultimului recensământ la nivel european, Germania a câștigat trei milioane de noi rezidenți, cea mai mare valoare absolută dintre toate țările din Europa. Ca procent, Malta este pe primul loc, înregistrând o creștere de 24,5%.

La polul opus, România este pe primul loc de la coadă cu cea mai mare scădere în termeni absoluți, aproximativ un milion de români, de la 20,1 milioane locuitori la 19,05 milioane. În termeni procentuali, ”victoria” a fost înregistrată de Bulgaria, aproximativ 11,5%. După cum de altfel te-ai aștepta, creșterile de populație se înregistrează în nordul și vestul UE, în timp ce estul și sudul sunt dominate de scăderi.

Dacă ne uităm însă fluctuațiile de populație pe regiuni din Europa, Ilfov este pe primul loc, cu o creștere de 40%, urmată de Wartburgkreis (+27%) în Germania și  Luxemburg (+26%). O creștere de 25% s-a înregistrat în Gozo și Comino din Malta, respectiv Guyane, provincie franceză.